HOME of Terug naar Humanistisch Cursief wegwijzer 2

De kroniekschrijver Jean Froissart aan het werk.

Jean Froissart, detail uit 'De schrijver aan zijn lessenaar  in een gevechtsscène', 15de eeuw

Jean Froissart, detail uit 'De schrijver aan zijn lessenaar
in een gevechtsscène', 15de eeuw

Jean Froissart: De zeeslag bij Guernsey in 1342. Jean Froissart: Franse boeren worden in stukken gehakt Jean Froissart: De schrijver aan zijn lessenaar in een gevechtsscène. Jean Froissart: Kroning van Karel V en Jeanne van Bourbon te Reims in 1364. Jean Froissart: Het leger van Eduard III trekt over de Tyne Jean Froissart: Karel van Blois wordt gevangen genomen

Wanneer mensen gebeurtenissen wilden vastleggen, deden ze dat het liefst in geschreven vorm. Door de tijden heen speelde de kroniekschrijver een voorname rol.

Rond het midden van de 14de eeuw zag de schrijver Jean Froissart als belangrijkste doel van zijn werk: het roemen van heldendaden van prinsen en het bezingen van de hoofse liefde. Letterkundigen waren dan ook in dienst van het hof. Jean Foissart vatte het plan op de geschiedenis van de oorlogen uit zijn tijd te beschrijven.

Aangemoedigd door de koningin bezocht hij de Engelse heren en Franse ridders die in de slag bij Poitiers gevangen genomen waren. Met deze slag begint zijn eerste Kroniek.

Aan het eind van de 15de eeuw volgden er nog drie Kronieken onder de titel Kronieken van Frankrijk, Groot-Brittannië, Schotland, Spanje, Bretagne, Vlaanderen en omstreken. Het geheel bestrijkt maar liefst driekwart van de 14 de eeuw en handelt grotendeels over de Honderdjarige Oorlog. Froissart is een geniaal geschiedschrijver en beschrijft de gebeurtenissen tot in de kleinste details.