Je kan zelf de achtergrondkleur van de pagina instellen. 

    
Home of Terug naar Intro fractals


INFO 2

HOME
Info 1
Info 2
Info 3
Info 4
Galerie 1
Galerie 2
Galerie 3

Benoit Mandelbrot
Benoît Mandelbrot

Mandelbrote set
Mandelbrot set

Nova Mandelbrot
Nova
Mandelbrot


Magnet 1 Mandelbrot

 • De Poolse wiskundige Benoît Mandelbrot heeft zijn naam voor altijd verbonden aan de fractal. Hij werd in 1924 geboren in Warschau (Polen) en studeerde afwisselend in Parijs en Californië. Sinds 1950 woont hij in de Verenigde Staten. Hij werkte jarenlang als onderzoeker bij IBM en doceerde aan verscheidene prestigieuze universiteiten (Harvard, Yale, Ecole Polytechnique de Paris).
 • In zijn boek 'The Fractal Geometry of Nature' (1982) beschrijft Mandelbrot hoe fractals overal in de natuur aanwezig zijn: de vorm van wolken en bloemkolen, een kustlijn, een bliksemschicht, de bouw van onze longen en bloedvaten, … . Als je een detail uitvergroot, krijg je telkens weer een vorm die sterk lijkt op het grote geheel. En ook omgekeerd: je kunt op die grote gehelen blijven inzoomen, tot in het oneindige.
 • Mandelbrot is een wiskundige maar heeft zich nooit beperkt tot de exacte wetenschappen. Hij paste de wetmatigheden van de wiskunde toe op allerlei dagdagelijkse toestanden, van taal en schilderkunst over telefoonstoringen en waterwervelingen tot schommelingen van de aandelenmarkt. Zijn conclusie was dat in heel veel gebeurtenissen en vormen steeds hetzelfde patroon weerkeert, zowel op de allerkleinste als op de allergrootste schaal.
 • Uiteindelijk leidde dit tot de ontdekking van de fractals. Hij bedacht een baanbrekende wiskundige formule voor het beschrijven van fractals. In de jaren 1970 kon hij met die formule op een computer fractale patronen genereren en nieuw groepen fractals creëren. Mandelbrot maakte die bewerkingen met behulp van computers zichtbaar als meetkundige figuren in een eindeloze herhaling. Hij definieerde de fractal als een ongelijkmatige of gebroken geometrische vorm bestaande uit delen, die elk (bij benadering) een kleinere kopie zijn van het geheel.
 • De bekendste van die figuren, de koraalachtige Mandelbrotverzameling, werd zelfs als een kunstvorm beschouwd: ze dook op in videoclips en kunstboeken, op posters en T-shirts.

  Zelf beschreef Mandelbrot zijn werk als volgt: "Ik bestudeer objecten die zo onregelmatig van vorm zijn dat ze buiten de klassieke geometrische wetten zoals de aarde, de maan, de lucht, de atmosfeer, de oceaan ... vallen. Voor die studie heb ik een nieuwe natuuurgeometrie ontworpen, ontwikkeld en toegepast."

  Interessant voor wiskundigen
  http://www.harmenvanrossum.nl/wiki/index.php?title=Mandelbrotfractal:Theorie

TOP