Pagina 1 of Vorige

Biografie van Gaston Julia

  • Gaston Maurice Julia werd geboren te Sidi Bel Abbès (Algerije), op 2 februari 1893 en stierf in Parijs, op 19 maart 1978). Hij was een wiskundige.
  • Over zijn leven is weinig anders te melden dan dat hij ernstig gewond raakte als Frans soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Hij had als taak Frankrijk te verdedigen tegen een Duitse aanval die zou komen ter ere van de verjaardag van Wilhelm II (Wilhelm II was de opperbevelhebber in Duitsland). Dit had als gevolg dat hij vele ziekenhuizen voor operaties moest bezoeken zodat hij toch weer een beetje normaal met zijn leven verder kon gaan. Veel plaatjes die je ziet van Julia zijn gemaakt sinds hij een beroemd wiskundige werd. Echter hij had toen al zijn neus verloren. Daarom zie je hem altijd afgebeeld met een neuskapje dat hij na al zijn operaties moest dragen.
  • De periode waarin hij middels pijnlijke operaties weer werd opgelapt, deed hij zijn wiskundige onderzoekingen. In 1918 legde hij het resultaat neer in een beroemd artikel in het Journal de Math over 'iteratieve toepassing van rationale functies', Mémoire sur l'itération des fonctions rationnelles. In dit artikel werd de beroemde Julia-verzameling beschreven in termen van operaties met complexe getallen. Het artikel ging over de iteratie (herhaalde opeenvolgende toepassing) van rationale functies van complexe getallen
  • Julia legde hiermee ook de grondslag voor de theorie van de fractalen. Hij kreeg voor zijn artikel de Grand Prix de l'Académie des Sciences. Dit is één van meest prestigieuze Franse literatuurprijzen. Hij werd professor aan de Ecole Polytechnique in Parijs.
  • Er werden in 1925 nog wel wat lezingen georganiseerd rond het werk van Julia, maar algauw kwam zijn werk in de vergetelheid. Pas toen Benoît Mandelbrot in 1970 erin slaagde om er bijzonder fraaie fractalen mee te maken, die dan ook Julia-fractalen heten, kreeg hij pas echt de eer waarvoor hij had gewerkt. Later werd hij professor aan de Ecole Polytechnique in Parijs.
Bron: Wikipedia